In date de 17 iunie 2023 Iașul a fost gazda unei manifestări de excepție, prilejuită de comemorarea a 98 de ani de la trecerea în neființă a marelui inginer și academician român Anghel Saligny. Este vorba despre expoziția foto-documentară „În lumina culturii – Opera lui Anghel Saligny”, proiect realizat sub egida Bibliotecii Academiei Române, de către Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO din București, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, Asociația Psitera din Iași, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Portului Constanța, Direcția de Cultură Cernavodă, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, CENAFER – Colecția Publică de Istorie Feroviară Românească și Societatea Națională a Sării SALROM – Sucursala Târgu Ocna.
Evenimentul, organizat în Sala Pașilor Pierduți din cadrul Universității „A.I. Cuza” Iași, a reunit studenți, membri ai vieții academice ieșene, specialiști din domeniul infrastructurii și alte persoane interesate, care au luat contact cu opera unuia dintre cei mai cunoscuți și prolifici ingineri români, atât prin intermediul pieselor expuse – tablouri cu schițe și imagini rare ale celor mai renumite construcții realizate de Anghel Saligny, obiecte personale care au aparținut savantului – cât mai ales prin intermediul expunerilor și informațiilor inedite oferite de organizatori. Expoziția este deschisă publicului ieșean până la sfârșitul anului 2023, locul de expunere fiind și la Universitățile „Gheorghe Asachi” și „Petre Andrei” din municipiul Iași.
La vernisajul expoziției au fost susținute prelegeri de către specialiști din diferite domenii, cu toții scoțând în evidență personalitatea lui Anghel Saligny, contribuția sa la dezvoltarea României, dar și misiunea noastră, a celor de azi, pentru promovarea sa. Și, de ce nu, pentru a continua opera sa.
Articol-Saligny-iasi