Vernisaj expoziție foto-documentară Anghel Saligny la UNIVERSITATEA „DUNĂREA DE JOS” DIN GALAȚI

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Facultatea de Inginerie a găzduit in data de 17 iunie, expoziția foto-documentară comemorativă „În lumina culturii – opera lui Anghel Saligny”. Cu ocazia împlinirii a 96 de ani de la trecerea în eternitate a marelui savant român născut la Şerbăneşti, județul Tecuci (astăzi Lieşti, județul Galați), a fost organizată o slujbă religioasă la statuia cu bustul marelui savant, amplasată în fața universității.

Evenimentul a fost realizat sub egida Bibliotecii Academiei Române, de către Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO din București, în cadrul proiectului național „Valori și modele naționale în educația românească”, în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Serviciile Judeţene ale Arhivelor Naţionale Galaţi și Brăila, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii la Dunărea de Jos, Muzeul Portului Constanța, Muzeul CFR București, Societatea Națională a Sării SALROM – Sucursala Târgu Ocna, Asociația Psiterra din Iași.

Este o expoziție itinerantă care a trecut prin București, Constanța și Cernavodă și se va opri la Tecuci. Oraşul Galaţi nu putea lipsi din acest traseu, mai ales că personalitatea lui Anghel Saligny este legată de portul Galați prin operele sale de patrimoniu”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Fetecău, Președintele Senatului Universității.

În premieră, au fost  admirate imagini cu obiectele personale care au aparținut marelui savant Anghel Saligny, printre care şi mistria de argint cu care regele Carol I a pus piatra de temelie la Portul Constanța.

In cadrul expoziției au fost prezentate 23 de tablouri cu schițe ale teledinamicului de la Târgu Ocna, imagini ale Podului de la Cernavodă, ale Pavilionului regal din Portul Constanța și ale silozurilor din porturile Constanța, Galați și Brăila și 22 de tablouri cu imagini de arhivă, puse la dispoziție de către serviciile judeţene ale arhivelor naţionale din Galaţi şi Brăila și Direcția Județeană pentru Cultură Galați.

https://www.agir.ro/univers-ingineresc/numar-12-2021/educatia-publica-fata-in-fata-cu-cerintele-pietei-muncii-si-ale-actualei-etape-a-revolutiei-stiintifico-tehnice_7318.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *