Vernisaj expoziție foto-documentară Anghel Saligny la Galeriile, ”Dumitru I. Grumăzescu” din Iasi

Joi, 30 septembrie 2021, ora 13.30, la Galeriile, ”Dumitru I. Grumăzescu”, strada Alexandru Lăpușneanu, nr.24, Iași, va avea loc vernisajul expoziției foto-documentare „În lumina culturii – opera lui Anghel Saligny”.

Evenimentul este realizat sub egida Bibliotecii Academiei Române, de Asociația pentru educație socio-emoțională ”Combat Stress RO” din București, în cadrul proiectului național „Valori și modele naționale în educația românească”, în colaborare cu Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, Asociația Psiterra din Iași, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Portului Constanța, Muzeul CFR București, Casa de Cultură „I.D. Chirescu” Cernavoda, Societatea Națională a Sării SALROM – Sucursala Târgu Ocna,.

După București, Constanța, Cernavodă, Galaţi, Tecuci, Anghel Saligny este prezent la Galeriile, ”Dumitru I. Grumăzescu” din Iași, în perioada 30 septembrie – 15 octombrie 2021, în cadrul Simpozionului Internațional „Monumentul-tradiție și viitor”, ediția a XXIII-a, organizat de Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași,  cu schițe ale teledinamicului de la Târgu Ocna, cu imagini ale Podului de la Cernavodă, Pavilionului regal din Portul Constanța și ale silozurilor din porturile Constanța, Galați și Brăila.

Vă vor aminti poveștile Podului Carol I de la Cernavodă, Cuibului Reginei, Tunelului Anghel Saligny Palas – Constanța și despre scrisori din Colecția de Manuscrise a Academiei Române, lt. colonel (r) Cornelia Prioteasa – președintele Asociaţiei pentru educație socio-emoțională „Combat Stress RO”, curatorul evenimentului, și ing. Mircea Dorobanțu – director al Muzeului CFR din București.

„Noi ne afiliem, prin aceste reconsiderări, decupării din trecut a unor imagini și povești obiectuale, care, prin ele însele, ne oferă ocazii de a ne lega și a construi identități cu apartenență românească profundă. Din perspectiva psihologiei narative, noi putem să le definim ca o poveste a vieții noastre. Noi îmbogățim poveștile prin aceste dovezi, îmbogățim acest conținut identitar pe care îl oferă recuperarea, reamintirea și sărbătorirea acestor povești de perenitate, care sunt de valoare universală, nu doar națională.

Avem nevoie, tocmai în această perioadă în care noi suntem supuși unor situații de incertitudini, cum este cea pandemică, de certitudinile istorice, de certitudinile unor realizări ale acestor antemergători ai noștri. Merităm poveștile care au valoare!”, a afirmat conf.univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, președintele Asociației Psiterra din Iași, la lansarea acestui proiect la Biblioteca Academiei Române.

În premieră pentru orașul Iași pot fi admirate, doar în ziua vernisajului, câteva obiecte personale care au aparținut marelui savant Anghel Saligny, printre care mistria de argint cu care s-a pus piatra de temelie la Portul Constanța.

Lt.col. (r) Cornelia Prioteasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *