In luna mai 2022 semnalam un eveniment important desfasurat in cadrul Universitatii Politehnica – “Sesiunea de Comunicari Stiintifice Studentesti 2022”. Eveniment cu o traditie de peste 50 de ani, ce ofera studentilor ocazia si posibilitatea de a-si etala si impartasi viziunea cu noi prin intermediul Revistei de Inginerie Industriala si Robotica in paginile careia se publica lucrarile premiate. Sesiunea se adreseaza studentilor si masteranzilor din cele 15 facultati si doua departamente ale universitatii. Anul acesta au fost organizate 130 de sectiuni de comunicari, la care s-au inscris 2771 lucrari.
La sectiunea “Ingineria Securitatii in Industrie”, ne trezeste interesul lucrarea de pe locul II, “Voluntariat in situatii de criza-studiu de caz dpdv SSM”, prin abordarea atitudinii de prevenire si protectie a angajatorului fata de stresul acumulat si raspunsul angajatului la starea de stres. Autoarea lucrarii, Constantin-Morozova Ana-Maria, sub indrumarea conducatorului stiintific prof. dr ing. Oana-Roxana CHIVU, scoate in evidenta si pune sub lupa tendinta angajatului de depasire a limitelor suportabile ale stresului acumulat.
Necesitatea impunerii masurarii periodice a stresului acumulat este demonstrata prin metoda ELVIE, o metoda de diagnostic si de prevenire a riscurilor profesionale in munca. Metoda a fost conceputa si aplicata de Asociatia Regionala pentru Ameliorarea Conditiilor de Munca din Martinica, Franta, traducerea si publicarea pe pagina de internet a Inspectiei Muncii, pentru fondul documentar fiind autorizata de ARACT Martinica.
Abordarea problemei stresului acumulat la locul de munca, din punct de vedere al ingineriei sanatatii si securitatii in munca, ar putea puncta o etapa importanta in abordarea obligativitatii masurarii nivelului de stres acumulat, in vederea prevenirii evenimentelor, incidentelor si accidentelor ce au la baza depasirea limitelor nivelului de stres pentru fiecare individ in parte.
Metoda ELVIE de diagnostic si prevenire a riscurilor profesionale in munca, aplicata cu succes in Martinica, este o metoda facila cu efect imediat.
Necesitatea unei metode de masurarea stresului la locul de munca este evidentiata de fapte, aplicabilitatea ELVIE este demonstrata de Asociatia Regionala pentru Ameliorarea Conditiilor de Munca Martinica – Franta, metoda poate da plus valoare timpului petrecut la locul de munca asa cum arata lucrarea mai sus mentionata.
Promovarea unei metode de masurare a stresului acumulat, aplicabila la locul de munca, poate crea efecte in cadrul legal SSM, lucru ce ar duce la diminuarea considerabila a cauzelor incidentelor generate de stres.
Lucrarea colegei noastre Ana Maria Morozova, “Voluntariat in situatii de criza-studiu de caz dpdv SSM” poate fi inceputul unei abordari pragmatice asupra efectelor stresului la locul de munca.
SURSA : https://docs.upb.ro/wp-content/uploads/2022/05/06_IIR_SCSS_2022.pdf